blessurepreventie

blessurepreventie

Via blessurepreventie kan u als sporter blessures voorkomen. Het komt immers vaak voor dat sporters met een lichte blessure blijven trainen waardoor overbelasting optreedt en de kans op een blessure vergroot. Als we de kans hebben om een blessure snel te herkennen, kunnen we er ook snel iets aan doen om dit te voorkomen.

Hoe verloopt blessurepreventie?

We bekijken kritisch uw eerder opgelopen letsel(s) en gaan vervolgens gericht aan de slag om het risico op een nieuwe blessure zo klein mogelijk te houden of het hervallen in een eerder opgelopen letsel te voorkomen.

Na een uitgebreide screening, eventueel aangevuld met bijkomende testen, krijgen we een beeld over uw sterke en zwakke punten in functie van de specifieke sport. Aan de hand van een individueel oefenprogramma pakken we uw zwakke schakels aan en optimaliseren we uw bewegingspatronen.

Rompstabilisatie, spierversterkende oefeningen, lenigheid, bekken controle en stabiliteit oefeningen vormen de basiselementen van een degelijke blessurepreventie waar u als sporter wekelijks of zelfs dagelijks tijd zou moeten aan besteden. Door herhaaldelijk aangepaste oefeningen in uw trainingsprogramma in te passen, kan u een overbelasting of terugkerende en langdurige blessures vermijden.  Blessurepreventie vormt dan ook een belangrijk onderdeel in het trainingsprogramma van elke sporter.

Hoe ontstaat een blessure?

Een blessure ontstaat wanneer de belasting van de sporter groter is dan de belastbaarheid. Hoe groter de belastbaarheid, hoe kleiner bijgevolg de kans op blessures.

Door herhaaldelijk aangepaste oefeningen uit te voeren, kan men via blessurepreventie de belastbaarheid van het lichaam vergroten.

Aandachtspunten bij blessurepreventie

U bekomt resultaat wanneer u de oefeningen op een regelmatige basis uitvoert. Bepaalde oefeningen kan u dagelijks uitvoeren terwijl u voor andere oefeningen beter enkele dagen rust inbouwt tussen de oefeningen.

Het is hierbij belangrijk dat de oefeningen correct worden uitgevoerd. De uitgangspositie is hier van groot belang. Tijdens het uitvoeren van de oefeningen mag u geen pijn voelen.

Voordelen van blessurepreventie?

Via enkele functionele bewegingen onderzoeken we of u een verhoogd risico heeft op het oplopen van een blessure. Hierbij worden zwakke schakels in het lichaam in kaart gebracht en geanalyseerd. Op basis hiervan krijgt ieder individu een oefenprogramma op maat.

Het regelmatig uitvoeren van deze oefeningen vermindert niet alleen de kans op blessures maar verhoogt ook uw prestatieniveau.

Wie komt voor blessurepreventie in aanmerking?

  • recreatieve sporters
  • competitieve sporters en topsporters
  • jonge sporters vanaf 10 jaar
  • groepen van maximum 4 personen

onze specialisten in blessurepreventie

Tony Sergeant
algemeen kinesitherapeut - sportkinesitherapeut - personal trainer - zaakvoerder Sportmedisch Centrum Sport & Talent
Meer info
Maak een afspraak

Onze andere diensten